Frågor och svar

På den här sidan hittar du vanliga frågor och svar kopplade till egenanställning. Om du har en fråga så är du varmt välkommen att lämna en kommentar längst ner på sidan.

Måste jag ha F-skatt för att fakturera via egenanställning?

Nej, det måste du inte. Den grundläggande tanken med att arbeta som egenanställd är att du ska kunna fakturera utan att ha F-skatt eller eget företag. Man kan förenklat säga att du “lånar” egenanställningsföretagets F-skatt och på så sätt slipper ha en egen.

Kan jag utnyttja tjänster hos egenanställningsföretag fast jag är egenföretagare?

Ja, en del av företagen ger den möjligheten. På så sätt kan du som har egen firma låta egenanställningsföretaget sköta administrativa uppgifter som fakturering och bokföring, så kan du som företagare fokusera på din kärnverksamhet.
15 reaktioner till “Frågor och svar”

 1. Hej
  Jag har en lite udda fråga kanske. Kan jag utnyttja eran tjänst och fakturera genom er om jag vill sälja silver som privatperson till t.ex Guldcentralen eller något liknade företag?

  1. Hej Eric!
   Först och främst: Privatfaktura.se är inget eget egenanställningsföretag, utan en portal med information om andra sådana. Egenanställning lämpar sig i regel bäst för tjänster, men kan i vissa fall fungera även för att sälja produkter. Just i detta fall skulle jag gissa att det fungerar bra – du borde kunna använda dig av ett egenanställningsföretag för att sälja ditt silver. Det bästa är dock att höra av dig direkt till det egenanställningsföretag du tänkt använda.

 2. Hej, har en dum fråga men är dålig på det här. “Lönen” som betalas ut, är den skattad eller måste jag ta upp det i min deklaration?

  1. Hej Jennie!
   Lönen som betalas ut av egenanställningsföretaget är skattad och klar, precis som vilken lön som helst. Egenanställningsföretaget kommer också automatiskt dra av sin avgift och betala in sociala avgifter till Skatteverket.

 3. Hej! Vi är en skolklass som har möjlighet att tjäna pengar till klassresan. Problemet är att de vill kunna fakturera oss och vi är inget företag eller någon förening. Kan vi då fakturera som privatperson?
  mvh
  Anna

  1. Hej Anna!
   Om det är en klassförälder eller vuxen elev som är betalningsmottagare så fungerar det med egenanställning. Om det är skolan som står som betalningsmottagare så betalas inte skatt eller arbetsgivaravgifter. Då kanske inte egenanställning är ett bra alternativ, eftersom sådana avgifter dras automatiskt. Dessutom är ju inte en skola en privatperson. Så här skriver Skatteverket:

   “Om skolan står som betalningsmottagare behöver utbetalaren inte göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter på ersättning för elevernas arbete. Arbetet ses då som ett led i utbildningen på grundskole- eller gymnasienivå, och skolan får fritt använda pengarna för skolresor eller liknande gemensamma ändamål.”

 4. Hej! Undrar hur det fungerar om jag skulle bli sjuk? Kan jag sjukskriva mig? Kan jag på sjuklön och/eller sjukersättning? Vem betalar den i så fall? Mvh Susanne

  1. Hej Susanne! Tack för en bra fråga. Det kan skilja sig lite mellan aktörerna, men ja du kan ofta sjukskriva dig. Så här skriver Cool Company (CC) i deras avtal:

   10.1 CC betalar sjuklön enligt lag om sjuklön till den Egenanställde. En förutsättning för att få sjuklön är att den Egenanställde uppfyller försäkringskassans krav. Den första dagen en Egenanställd är sjuk ses som en karensdag vilken ersättning inte utgår för. CC är därefter skyldig att kompensera den Egenanställda för dag 2-14 vilka kompenseras med 80% av dagsersättningen.

   10.2 För att den Egenanställda ska vara berättigad till sjuklön måste följande uppfyllas;

   – Ett uppdrag ska finnas registrerat och vara godkänt av CC för de dagar den Egenanställde är sjuk.

   – Allmänna Villkor och Användaravtal ska vara godkända och samtycke ska ha lämnats till personuppgiftsbehandling.

   – Den Egenanställde ska skicka E-post in till sjukanmalan@coolcompany.com första dagen av dennes sjukdom.

   – Läkarintyg krävs från första dagen av den Egenanställdes sjukdom. Intyget ska skickas med E-post till sjukanmalan@coolcompany.com

   – Sista dagen för sjukdom ska den Egenanställda skicka ett E-postmeddelande till sjukanmalan@coolcompany.com och meddela att denne är frisk.

   10.3 Sjuklön betalas endast under förutsättning att CC har skickat en faktura till Kund.

 5. Hej! Jag är hud-och spaterapeut som mest har gjort massage, då som egenanställd. Funkar bra men nu behöver jag utveckla och köpa in hudvårdsprodukter till försäljning. Hur fungerar det om jag vill fortsätta vara egenanställd? Går det? Tack för svar

  1. Hej Malen!
   Tack för din fråga. Som egenanställd kan du ofta göra avdrag för kostnader som är nödvändiga för att utföra ett frilansuppdrag. Det kan de flesta egenanställningsföretag på marknaden hjälpa dig med. Det gäller i regel dock varor med ett bestående värde, utan bara sådant som förbrukas under det specifika uppdraget. Kanske är det dags för dig att gå över till enskild näringsverksamhet.

 6. Hej,

  Kan man fakturera produkter eller måste det vara timmar man fakturerar? Jag gör krukor och ska sälja dem på kommission till ett företag som jag ska fakturera. Kan jag ta betalt per såld kruka eller måste jag omvandla dem till nerlagda timmar? Vilket företag kan man i så fall använda sig av?
  Tack på förhand.

 7. Vi är 3 individer som hyr en hobbylokal tillsammans. Vi är ingen förening, klubb eller företag utan bara tre hobbyintresserade.
  Några gånger per år hör kommuner eller företag av sig i intresse att hyra vår lokal ett par timmar. Detta tar vi ofta 500-1000kr för beroende på antalet besökare.
  Vi får inte momsregistrera oss för skatteverket då vi inte har någon företagsidé som de accepterar.
  Med våra intäkter och utgifter (hyra) summerade går vi i förlust med ca 40.000kr per år.
  Nu kräver fler kommuner att vi fakturerar via e-fakturor. De företag vi undersökt för detta verkar alla dra sociala avgifter vilket vi inte är intresserade av. Inte heller vill vi ha våra fakturor betalade som lön till någon av oss. Beloppen vi talar om per år samt att vi går i förlust; allt fördelat på 3 personer berättigar oss att driva det som hobbyverksamhet utan att deklarera eller betala skatt.
  Vad för tjänst kan vi använda oss av?

  1. Hej Jan.
   Eftersom du inte är intresserad av att få pengarna utbetalda i form av lön är troligen inte egenanställning lösningen för er. Andra lösningar kan jag dessvärre inte tipsa om.

 8. Hej,
  Vi är ett nystartat rockband och har fått en spelning där arrangören vill att vi fakturerar.
  Kan man använda bandnamnet som egenanställningsföretag och betala ut till var och en, eller måste varje bandmedlem fakturera själv?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *