Egenanställning är en uppåtgående trend

Egenanställning blir vanligare

De senaste veckorna har egenanställningen fått stort medialt utrymme och en tydlig uppåtgående trend kan konstateras – fler och fler svenskar väljer att bli egenanställda. Anställningsformen har vuxit sig stark under början av 2000-talet och idag räknar man med att det finns runt 18 000 egenanställda svenskar runt om i landet.

Till en början var det mestadels fotografer, IT-konsulter och andra typiska frilansyrken som använde sig av egenanställning – men på senare år har fenomenet spridit sig till flera branscher. Nyligen rapporterades det om att flera barnmorskor arbetar som egenanställda för att enklare kunna styra över sitt arbete och sin lön. Från att bara existera i en stel IT-bransch har alltså fenomenet egenanställning tagit sig in i en av samhällets mest vitala grundstenar: vårdsektorn.

Enligt en undersökning av Novus ökade antalet egenanställda med nästan 50 % förra året. Om jag ska våga mig på att göra någon sorts framtidsanalys så tror jag att trenden kommer öka ännu mer de kommande åren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *