Är egenanställningsföretag ett nytt ord?

I början av september utsågs “egenanställningsföretag” till veckans nyord av Språktidningen. Det är en tidning som täcker in hela det språkliga området. Att just en språktidning väljer att skriva om egenanställning är ännu ett tecken på hur pass välkänd anställningsformen börjar bli.

Även om det i just det här fallet handlar om egenanställningsföretag som ord, snarare än det faktiska fenomenet. Om ett magasin inom ekonomi eller entreprenörskap hade skrivit en kortare artikel om möjligheten att fakturera utan företag hade jag inte blivit särskilt förvånad, men att Språktidningen tar upp ämnet anser jag tyder på att stort allmänintresse. Trots allt är det fler och fler som får upp ögonen för egenanställning.

Men är det verkligen ett så pass nytt ord då? Enligt artikeln har man hittat belägg för att ordet användes så tidigt som 2005. Frilans Finans, som är ett av de äldre företagen i branschen, menar att de började använda begreppet kring 2009.

Innan detta ord infördes fanns ingen samlingsbegrepp för den här typen av verksamhet. Personligen tror jag att införandet av ordet “egenanställningsföretag” har haft en stor betydelse för den framgång som varit inom branschen. Vad tror du? Kan ett ord verkligen ha så stort betydelse? Kommentera!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *