Frågor och svar

På den här sidan hittar du vanliga frågor och svar kopplade till egenanställning. Om du har en fråga så är du varmt välkommen att lämna en kommentar längst ner på sidan.

Måste jag ha F-skatt för att fakturera via egenanställning?

Nej, det måste du inte. Den grundläggande tanken med att arbeta som egenanställd är att du ska kunna fakturera utan att ha F-skatt eller eget företag. Man kan förenklat säga att du ”lånar” egenanställningsföretagets F-skatt och på så sätt slipper ha en egen.

Kan jag utnyttja tjänster hos egenanställningsföretag fast jag är egenföretagare?

Ja, en del av företagen ger den möjligheten. På så sätt kan du som har egen firma låta egenanställningsföretaget sköta administrativa uppgifter som fakturering och bokföring, så kan du som företagare fokusera på din kärnverksamhet.
6 reaktioner till “Frågor och svar”

 1. Hej
  Jag har en lite udda fråga kanske. Kan jag utnyttja eran tjänst och fakturera genom er om jag vill sälja silver som privatperson till t.ex Guldcentralen eller något liknade företag?

  1. Hej Eric!
   Först och främst: Privatfaktura.se är inget eget egenanställningsföretag, utan en portal med information om andra sådana. Egenanställning lämpar sig i regel bäst för tjänster, men kan i vissa fall fungera även för att sälja produkter. Just i detta fall skulle jag gissa att det fungerar bra – du borde kunna använda dig av ett egenanställningsföretag för att sälja ditt silver. Det bästa är dock att höra av dig direkt till det egenanställningsföretag du tänkt använda.

 2. Hej, har en dum fråga men är dålig på det här. ”Lönen” som betalas ut, är den skattad eller måste jag ta upp det i min deklaration?

  1. Hej Jennie!
   Lönen som betalas ut av egenanställningsföretaget är skattad och klar, precis som vilken lön som helst. Egenanställningsföretaget kommer också automatiskt dra av sin avgift och betala in sociala avgifter till Skatteverket.

 3. Hej! Vi är en skolklass som har möjlighet att tjäna pengar till klassresan. Problemet är att de vill kunna fakturera oss och vi är inget företag eller någon förening. Kan vi då fakturera som privatperson?
  mvh
  Anna

  1. Hej Anna!
   Om det är en klassförälder eller vuxen elev som är betalningsmottagare så fungerar det med egenanställning. Om det är skolan som står som betalningsmottagare så betalas inte skatt eller arbetsgivaravgifter. Då kanske inte egenanställning är ett bra alternativ, eftersom sådana avgifter dras automatiskt. Dessutom är ju inte en skola en privatperson. Så här skriver Skatteverket:

   ”Om skolan står som betalningsmottagare behöver utbetalaren inte göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter på ersättning för elevernas arbete. Arbetet ses då som ett led i utbildningen på grundskole- eller gymnasienivå, och skolan får fritt använda pengarna för skolresor eller liknande gemensamma ändamål.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *